Bestaat NCIS echt?


Bestaat de NCIS? Sommige zeggen dat het niet bestaat en het gewoon een tv-serie is, maar ik twijfel erover. En bestaat er zo iets ook in Nederland? – Lisa

Je kunt stoppen met twijfelen, Lisa. De United States Naval Criminal Investigative Service (NCIS) is een echt bestaande Amerikaanse overheidsdienst met ongeveer 2500 mensen in dienst. Zij voeren op en rond marineterreinen bewakingsdiensten uit, doen onderzoeken naar misdrijven, zorgen dat employees niet worden afgeluisterd of gehackt.

Een voorganger van NCIS dateert al uit 1882, toen de Amerikaanse marine een eigen veiligheidsdienst kreeg. Aanvankelijk deden agenten ook aan spionage, maar sinds 1992 (toen de naam NCIS werd geïntroduceerd) werken ze meer als een soort politie van de marine. Dat gebeurt niet alleen in de VS, maar ook op schepen wereldwijd.

De serie NCIS is een spin off van de serie JAG. Het portretteert maar een klein deel van NCIS, het Major Case Response Team (MCRT). Dit echt bestaande team werkt vanuit Washington aan misdaden waarbij de Amerikaanse marine betrokken is. De medewerkers van NCIS zijn federale agenten. Dat betekent dat ze dezelfde bevoegdheden hebben als de FBI.

Pauley Perrette, die de rol van Abby Sciuto speelt in de serie is gekozen tot meest populaire televisieactrice van dit moment.

Nederland kent de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die gedeeltelijk dezelfde functie heeft als NCIS, behalve dat ze geen onderzoek doen naar misdaden tegen bijvoorbeeld marinemensen. De MIVD houdt zich wel bezig met veiligheid, contraspionage en inlichtingenwerk.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter