Waarom draait de magnetron twee kanten uit?


magnetron

Je hebt het vast wel eens gezien bij je magnetron. De ene keer draait het plateau de ene kant op, de andere keer de andere. Waarom eigenlijk?

Het plateau in een magnetron draait omdat de radiostralen anders niet alle delen van je maaltijd gelijkmatig verwarmen. Binnenin je magnetron zitten ‘hotspots’ met heel straling en plekken waar je met een gerust hart je hand kunt houden omdat er weinig straling is. Door te draaien, haal je het eten door verschillende hotspots.

Maar waarom wisselt de draairichting dan toch? Dat komt omdat onder het plateau vaak een synchrone draaistroommotor zit, die geen vaste draairichting heeft. De draairichting wordt bepaald door de fase, zeg maar de plek in de frequentiegolf, op het moment dat je de stroomvoorziening aanzet. Naar welke kant het plateau draait, is daardoor puur toeval.

Dit geldt overigens niet voor alle magnetrons. Sommige fabrikanten werken met andere motoren en een mechanische draairichtingomkeerder. Die kan zelfs tijdens het verwarmen de richting omkeren. Waarom? Omdat het wisselen van de draairichting betekent dat de magnetron je voedsel aan alle kanten kan bestralen.