Is een zonnebank slecht voor je?


Zijn zonnebanken echt zo slecht voor je? Er zijn veel mensen die er naar toe gaan en geen klachten hebben.

Een paar jaar geleden deed een Duitse huidarts onderzoek naar zonnebanken en de invloed daarvan op het DNA in je huid. Ze begon met tien minuten onder de zonnebank en kwam tot de conclusie dat het huid-DNA daardoor beschadigde. Vervolgens deed ze haar proefpersonen vijf minuten onder de zonnebank en kwam tot hetzelfde resultaat. Ze bleef de tijd verminderen tot ze ontdekte dat zelfs een paar secondes onder de zonnebank al mutaties van het genetisch materiaal je huid veroorzaken.

Foto: Evil Erin.

De Duitse studie was verwarrend voor de wetenschappelijke wereld. Waren zonnebanken nu heel slecht voor je, of beschadigt het DNA van je huid zo makkelijk dat al een paar straaltjes voldoende zijn? Wetenschappers trekken tegenwoordig hoofdzakelijk die laatste conclusie.

Dat wil overigens niet zeggen dat zonnebanken totaal onschuldig zijn. Het risico dat je een van de twee meest voorkomende huidkankers krijgt, neemt toe met tussen de 10 en 15 procent voor iedere vier bezoeken die je in een jaar aan een solarium brengt. Dat is de conclusie die is getrokken na onderzoek van 73.494 verpleegsters gedurende twee decennia.

Dat wil dus zeggen dat je het aantal keren dat je onder een zonnebank gaat liggen moet beperken. Zeker als je een lichte huid hebt en bijvoorbeeld roodharig bent.

Toch heeft een zonnebank ook voordelen. Mensen die bruin willen worden, blijven meestal te lang in de zon liggen en verbranden. In een solarium wordt je tijd bijgehouden door een klokje, waardoor je veiliger bruin wordt. Ook zijn er aanwijzingen dat het gebruik van een zonnebank leidt tot betere botten. Ook op mensen met bepaalde soorten depressie zou het een gunstige invloed hebben.