Kun je zelf een laser bouwen?


Is het mogelijk om met spiegels, lenzen (bijvoorbeeld de spiegelende glazen binnenkant van een thermoskan) en een lichtbron zelf een laser te maken? – Karel

Een simpele laser bestaat eigenlijk uit drie dingen: twee spiegels en een lichtbron, in een afgesloten ruimte. Vanuit de bron schijnt het licht in de eerste spiegel, waarna het licht op en neer kaatst tussen de twee spiegels. Eén van de spiegels reflecteert al het licht, terwijl de ander een klein beetje licht doorlaat. Zo kan de laserstraal naar buiten.

De spiegels concentreren het licht. Hetzelfde principe heb je vast wel eens gezien toen je op jongere leeftijd met een vergrootglas probeerde een stukje hout te laten branden. Het zonlicht dat je opvangt met de lens van je vergrootglas, wordt door de bolling van de lenzen op één bepaald punt geconcentreerd. Je bundelt de energie van het zonlicht. En daardoor wordt het veel sterker.

Klinkt simpel genoeg. Maar met huis-tuin-en-keuken-spiegeltjes een fatsoenlijk werkzame laser bouwen gaat niet. De spiegeltjes reflecteren daar gewoonweg niet goed genoeg voor. Het licht dat uit de lichtbron komt moet daarnaast ook nog eens heel sterk zijn, als je een laser wil hebben waarmee je ook daadwerkelijk iets kunt snijden of graveren. Normaal licht is niet geconcentreerd genoeg.

Wat wel kan – en waar op YouTube genoeg handleidingen over te vinden zijn – is een laser maken met behulp van een diode. In een dvd-speler of cd-brander zit bijvoorbeeld een laserdiode. Door die diode van een fatsoenlijke stroombron te voorzien, kun je met een oude zaklamp als houder een laser maken die sterk genoeg is om bijvoorbeeld een lucifer te laten ontbranden of een ballon te laten knappen.

We raden het bouwen van zo’n laser sterk af. Schijn je ermee in iemands ogen, dan kan hij daardoor blijvend blind raken. Hetzelfde geldt ook voor laserpennetjes die je bijvoorbeeld langs de boulevard aan de Costa del Sol koopt. Ook die kleine lasers kunnen een mens of dier verblinden, als ze rechtstreeks in de pupil komen. Niet mee klooien dus.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter