Hoe weet de omroep dat ik kijk?


© Edward Bartel | Dreamstime.com

Hoe weet de omroep hoeveel mensen een programma hebben gekeken, ze kunnen toch niet weten of ik thuis alleen of met zijn negenen kijk? En als je er alleen naar luistert, of af en toe er stukjes naar kijkt, tel je dan ook mee of niet? – Ap

Om te weten hoeveel mensen naar een programma kijken, voert de Stichting KijkOnderzoek (SKO) een steekproef uit. Bij 2800 mensen in 1325 huishoudens zijn kastjes aangesloten aan de televisie die registreren of er televisie of dvd wordt gekeken. De kastjes slaan ook op naar welke zender er wordt gekeken, wanneer er wordt gezapt en hoe lang er wordt gekeken. Waarderingscijfers worden niet meer gemeten.

In de nacht worden de gegevens verwerkt, om de volgende ochtend om 8 uur te worden doorgegeven aan de 17 Nederlandstalige zenders die worden onderzocht. Programmamakers kunnen dan zien hoe er wordt gescoord en wat zapmomenten zijn.

Het kastje registreert niet daadwerkelijk of je kijkt, of alleen de televisie aan hebt staan voor het geluid terwijl je de aardappels aan het schillen bent. Met hoeveel mensen je kijkt wordt in sommige andere onderzoeken wel meegenomen, waarbij dieper wordt ingegaan op het kijkgedrag.

Behalve de SKO meten ook andere bedrijven en organisaties de kijkcijfers voor adverteerders en televisiemakers. De meeste gedetailleerde en betrouwbare kijkcijfers zouden gemeten kunnen worden door de kabelbedrijven, maar die gebruiken de gegevens uit privacy-overwegingen niet.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter