Waarom stoort mijn radio als ik er voor sta?


Ik luister ’s nachts in bed vaak naar radio 1 via de ether. Meestal is de ontvangst goed, maar als ik ga verliggen, of even opsta, dan wordt de ontvangst soms zwakker of gaat de radio storen. Kruip ik weer terug in bed of ga ik weer als voorheen liggen, dan is de ontvangst weer goed. Hoe kan dat? – T. Groenendijk

We nemen aan dat je luistert naar een wekkerradio. Een antenne is een redelijk low tech deel van je radio. Het metalen onderdeel vangt elektromagnetische golven op die worden geproduceerd door de grote radiozender in Hilversum. De antenne zet die golven om in een zeer zwak elektrisch stroompje, dat door een versterker wordt omgezet in geluid.

Radiogolven zijn niet erg krachtig, daarom zijn er doorgeefstations in bijvoorbeeld Smilde nodig om het signaal door te geven aan alle uithoeken van ons land. Maar een normale, harde antenne kan dit zwakke signaal goed ontvangen. Een wekkerradio heeft echter meestal een kleine antenne (vaak een stukje koperdraad) die slechts met grote moeite de golven goed kan ontvangen. Wordt een golf ook nog eens geblokkeerd door bijvoorbeeld een menselijk lichaam, dan treedt er storing op, niet alle delen van de radiogolf komen door. Je hoort dat als ruis.

De meest simpele oplossing is om de antenne groter te maken, door het koperdraadje te verlengen of omhoog te leiden, tot boven je bed. Je kunt ook zelf antenne gaan spelen. Het menselijk lichaam kan niet alleen storen, het is ook erg goed in het geleiden van radiosignalen. Pak het koperdraadje aan het uiteinde vast, en je zult ervaren dat de ontvangstkwaliteit van je wekkerradio behoorlijk toeneemt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter