Hoe werkt Derek Ogilvie?


Ik keek net Baby’s wil is wet en ik vroeg me af hoe die Ogilvie al die informatie binnen kreeg. Zijn hier speciale trucs voor, of kan het zo zijn dat hij, ondanks dat hij door de mand viel bij de test bij die Amerikaanse goochelaar met een beloning van 1 miljoen dollar, echt paranormaal begaafd is? – Ap

Je geeft het zelf al aan Ap, de enige serieuze test van zijn paranormale vaardigheden die Derek Ogilvie ooit heeft ondergaan was bij de Amerikaanse goochelaar James Randi. Die heeft een miljoen dollar op een geblokkeerde bankrekening klaarstaan voor degene die als eerste onder klinische omstandigheden kan bewijzen over paranormale gaven te beschikken.

Niemand, dus ook Ogilvie niet, is ooit maar door de eerste ronde van de test gekomen. Toen de Babyfluisteraar de test totaal verprutste is hij in huilen uitgebarsten en heeft later tegen een Britse verslaggever gezegd dat hij een totale mislukkeling is.

Dat weerhoudt de dames en heren van RTL er natuurlijk niet van een heel programma aan de man op te hangen, ben je gek.

Wat Ogilvie gebruikt is een techniek die cold reading heet. Een van de beste cold readers op de planeet is een andere Brit, Ian Rowland. Ik heb drie jaar geleden een reading van hem gehad waarbij hij correct allerlei persoonlijke details van me wist te vertellen.

Het bijzondere aan Rowland is dat hij er zeer duidelijk over is dat hij geen enkele paranormale gave bezit. Daarmee laat hij zijn ‘slachtoffers’ soms in verwarring achter. Een mevrouw die op de BBC door hem was ‘gelezen’ barstte in huilen uit omdat ze dacht dat hij echt met haar overleden moeder kon praten.

Ogilvie fluistert een baby op RTL. Hij krijgt ontlasting door.

Om alle aspecten van cold reading hier uitvoerig uit de doeken te doen is onmogelijk. De techniek die Ogilvie in zijn huidige programma het meest gebruikt, is dat hij kijkt naar de ouders. Ook voeren zijn redactieleden uitvoerige gesprekken met de ouders voor de uitzending. Dingen die hij ‘uit de lucht’ lijkt te plukken, komen vaak gewoon uit die gesprekken.

Wil je meer weten over deze verbazingwekkende gesprekstechnieken? Rowland heeft er een fantastisch boek over geschreven, The Full Facts Book of Cold Reading. Lees het en je ontdekt wat een prutser Derek Ogilvie eigenlijk is. Rowland geeft twee keer per jaar ook masterclasses in Londen, waar je het zelf kunt leren. Wellicht dat je dan ook een show krijgt bij RTL.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter