Waarom voelt lucht uit getuite lippen koel?


Kan iemand mij uitleggen hoe of het komt dat als je uitademt met open mond de lucht warm is en als je fluitend uitademt de lucht zo sterk is afgekoeld? – Maurice

De lucht die je uitademt is een klein beetje kouder dan je lichaamstemperatuur, ongeveer 34 graden. De lucht zou dus iets koel moeten aanvoelen op bijvoorbeeld de huid van een hand waar je tegenaan blaast. Deze ene keer is dat wel het geval, andere keren niet. Wat is er aan de hand?

Met getuite lippen hun je adem een hoop kracht meegeven. Zelfs de kracht om te koelen. Foto: © Andrew Dobrzanski | Dreamstime.com.

Als je fluit, tuit je je lippen. Je richt de lucht die je uitblaast op een klein stukje huid van bijvoorbeeld je hand. De luchtmoleculen in je adem zullen de warmte van je huid daardoor snel kunnen afvoeren, ze komen immers op een zeer beperkte oppervlak waar ze snel na elkaar volgen. De meeste moleculen zijn iets koeler en maken de huid daardoor koud.

Als je met geopende mond richting je hand blaast, ontvangt je huid per vierkante centimeter huid aanmerkelijk minder luchtmoleculen. Die zullen dus huid dus niet koelen. Sterker nog, de waterdamp in je adem vormt een dun laagje op je huid, waardoor die is afgeschermd van de lucht, die waarschijnlijk kouder is dan jij. Deze zeer tijdelijke isolatie laat de temperatuur gevoelsmatig stijgen.