Bestaat er een absolute maximum temperatuur?


Volgens mijn leraar is warmte de snelheid waarmee moleculen bewegen. Voor zover de mensheid weet, is er wel een minimale maar geen maximale temperatuur. Zou dit betekenen dat als we atomen genoeg zouden verhitten, ze dan sneller dan het licht zouden kunnen gaan?

Ga maar naar je leraar en vraag het schoolgeld terug. Hij heeft gelijk als hij zegt dat warmte wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen. Alle moleculen trillen. Hoe kouder het object wordt, hoe minder snel ze dat doen.

Benader je een toestand waarin de moleculen bijna helemaal stil staan, dan ben je bij het absolute nulpunt, of -273,15 graden Celsius. Zelfs dan bewegen moleculen nog een heel klein beetje, maar rustiger kunnen ze zich niet gedragen. Kouder zal het dus niet worden.

De hitteschilden op de Space Shuttle. Deze ceramische tegels kunnen een temperatuur van 1650 graden weerstaan. Foto: © Jorg Hackemann | Dreamstime.com.

Waar je leraar ongelijk heeft, is dat er geen maximum temperatuur zou bestaan. Die bestaat wel, en heet de Hagedorn temperatuur. Dit theoretische maximum heeft een temperatuur van 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 graden Kelvin. Bij deze temperatuur bewegen de moleculen bijna met lichtsnelheid. Omdat niets in dit universum sneller kan gaan dan licht, kan je iets niet verder verwarmen

Het is echter met de huidige technologie onmogelijk om ook maar in de buurt te komen van de Hagedorn temperatuur. Hoe sneller moleculen gaan bewegen, hoe meer ze elkaar aantrekken. Om de moleculen verder te verwarmen, heb je dus een onmogelijk grote hoeveelheid energie nodig.