Kunnen we dankzij de lichtsnelheid overal tegelijk aanwezig zijn?


Het is niet mogelijk, maar stel, we zouden kunnen reizen met de snelheid van het licht. Zouden we dan niet in minder dan een seconde overal in het universum kunnen zijn en misschien ook wel overal aanwezig zijn? – Adrian

Het licht van een ster die je ziet knipperen aan de avondhemel heeft misschien wel miljarden jaren gereisd om op jouw netvlies te vallen. Gisteren was het er nog niet. Toch reist dat licht – het woord zegt het al – met de lichtsnelheid. Toegegeven de lichtsnelheid is snel (299.792.458 meter per seconde) maar het heelal is ook heel groot.

Het licht van sterren reist met de lichtsnelheid. Toch is het licht niet overal tegelijkertijd.

Hoge snelheden geven een mens dus ook niet het magische vermogen ‘om overal tegelijkertijd’ te zijn. Wat er wel gebeurt als ooit iemand met (99,99 procent van) de snelheid van het licht zou reizen, is maar moeilijk voor te stellen. Hoe dichter je de lichtsnelheid nadert, hoe meer allerlei metingen over je ruimteschip – laten we aannemen dat je daarin zit – zich vreemd gaan gedragen.

Zo wordt de dikte van je schip steeds groter en de lengte korter, waardoor je een steeds grotere kracht nodig hebt om nog verder te accelereren. Tijd gedraagt zich als een harmonica: wat voor jou gevoel jaren duurt, is voor iemand die jou langs ziet schieten een fractie van een seconde. Voor iemand op aarde bezoek je in korte tijd veel plekken, maar voor jezelf voelt het als jaren.

Het meest opmerkelijk is echter dat mensen er nooit in zullen slagen sneller te gaan dan de lichtsnelheid of zelfs maar met precies de lichtsnelheid. Mensen hebben in tegenstelling tot licht massa. Dat maakt de hoeveelheid energie die er nodig zou zijn om ons tot de lichtsnelheid te accelereren oneindig groot.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter