Wat gebeurt er zonder maan?


Wat voor een nut heeft de maan? Kunnen we zonder de maan? Wat zou er gebeuren als de maan weg viel? – Lotta

De maan heeft geen ‘nut’ in de zin dat iets of iemand het ding met een reden heeft ontworpen. De maan is waarschijnlijk ontstaan toen de aarde ergens de afgelopen miljarden jaren hardhandig in aanraking kwam met een andere planeet of een grote meteoor. Toen brak er een stuk van onze planeet, maar dat had niet genoeg snelheid om uit de aantrekkingskracht van de aarde te verdwijnen. Dit is een theorie, de wetenschap weet het niet zeker.

Vraag nummer twee: kunnen we zonder de maan? Astronoom Neil Comins denkt dat we er zonder de maan wellicht niet zouden zijn geweest. In zijn boek What if the Moon didn’t exist beschrijft hij hoe de evolutie van de mens te danken is aan de getijden van de oceanen. Doordat het water zich soms terugtrok pasten vissen zich aan om op land te leven. Daaruit ontstond de mens.

En daar hebben we gelijk het meest ingrijpende effect van een maanloze aarde: geen eb en vloed. Het zou stromingen en het klimaat beïnvloeden, maar de mens zou dat overleven. Voor leven in de zee zou het ontbreken van getijden wel ingrijpend zijn, veel organismen zijn van eb en vloed afhankelijk voor hun voedselvoorziening.

Ook zou het een stuk donkerder zijn ’s nachts. Daarnaast denken sommige sterrenkundigen dat de baan van de aarde misschien iets zal veranderen, omdat we niet meer door de zwaartekracht van de maan worden beïnvloed.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter