Hebben Australiërs het gevoel ondersteboven te hangen?


Waarom hebben mensen in Australië niet het gevoel dat ze ondersteboven hangen als wij het gevoel hebben dat we rechtop staan? – Rene

De kust van Australië zoals je hem nooit zult zien. Waar je ook staat, de aarde is altijd onder je. Foto: Faqt.
Wie zegt dat zij op de kop hangen en niet wij? Onder en boven zijn volstrekt willekeurige begrippen in het heelal. Stel je voor dat je in een raket naar Mars vliegt. Wat is de boven- en wat is de onderkant van die planeet? Hang jij op de kop of Mars? Maakt het iets uit?

Of iets ondersteboven lijkt te zijn, is altijd een kwestie van je eigen standpunt. We denken dat Australiërs op hun kop hangen, omdat we gewend zijn aan kaarten en wereldbollen waarop ze onderaan bungelen. Ze zijn letterlijk ‘down under‘. Hadden de eerste kaartenmakers niet Europa maar Australië als uitgangspunt genomen, dan hadden ze ons misschien wel ‘dat landje onderaan’ genoemd. Zie de kaart bij dit artikel, die zet de Aussies in het centrum van de wereld.

Klik voor vergroting.
Wij aardbewoners, van Fiji tot Friesland en van Grozny tot Groningen, hebben allemaal het idee dat we bovenop de wereld leven omdat we dankzij de zwaartekracht naar onze planeet getrokken worden. Zelfs als je op de evenaar staat, heb je niet het idee dat je naar de zijkant kunt vallen omdat daar ‘onder’ is.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter