Hoe hard kan een mens slaan?


Wij zijn bezig met het profielwerkstuk op school en ons onderwerp is stootkracht, onze vraag was; hoe meten wij de stootkracht van je vuist en hoe hard slaat de gemiddelde mens? – Furkan, Jesse en Sercan

Heren, huiswerk betekent dat je zelf iets moet doen, niet kijken of je de redactie van Faqt voor je karretje spannen. Maar omdat het een goede vraag is (en we het zelf ook zo zouden doen als we nu op school zouden zitten) toch maar een antwoord.

Een recent onderzoek naar de stootkracht van Olympische boksers toonde aan dat ze een kracht kunnen ontwikkelen van 3000 tot 7350 kiloPascal (kPa) per vuist. Opmerkelijk genoeg ontwikkelden de lichtgewicht boksers in de test een grotere kracht dan de zwaargewichten.

Een vuistslag kan iemand flink bezeren.
Wat zeggen die getallen? Een hydraulisch systeem dat als schokbreker dienst doet voor een lichte auto heeft een druk van 3000 kPa. Druk je zo’n schokbreker diep in en laat je hem dan plotseling los, dan krijg je dus een klap zoals een professionele bokser die zou kunnen geven.

Daarmee kun je behoorlijk wat schade veroorzaken. Een onderzoek uit de jaren tachtig wees uit dat een voltreffer op het hoofd korte tijd zorgt voor een versnelling van 50 G, oftwel vijftig keer de zwaartekracht. Iedere klap kan dus een stevige hersenschudding veroorzaken.

Voor gewone mensen zijn deze getallen natuurlijk een stuk lager (minder dan de helft, waarschijnlijk). Maar je kunt met een gerichte klap nog steeds iemand knock out slaan en een hersenschudding veroorzaken.

Hoe meet je je eigen slagkracht? Er zijn speciale boksballen te krijgen die de snelheid en kracht van je stomp meten. Die zijn behoorlijk aan de prijs, dus alleen grotere bokscentra hebben ze. Op internet wordt een programma aanboden met de veelbelovende naam Knockouter. Daarmee kun je voor weinig geld je slagkracht meten. We hebben hem niet getest, maar horen graag van anderen die dat wel hebben gedaan. Ook in speelhallen – als je die nog kunt vinden – staan soms apparaten waarmee je je kracht kunt meten.


Beeld © Scott Griessel | Dreamstime.com