Zeven dingen die je niet wist over de Oscars


Emilio FernándezZe zijn 35,1 centimeter hoog, 3,8 kilo zwaar en bedekt met bladgoud. Het Oscar beeldje stelt een naakte ridder met zwaard voor, staand op een filmblik. En wie hem wint heeft het gemaakt in de filmwereld. Komende nacht worden ze weer uitgereikt. Maar wat weet je nog niet over de Oscars?

Weinig vrouwen
In Hollywood is 6 procent van de regisseurs vrouw. Maar slechts een keer heeft een vrouw de Oscar voor beste regie gewonnen, Kathryn Bigelow. Slechts zes vrouwen hebben een Oscar voor beste productie gewonnen, allemaal samen met mannelijke collega’s. De meest succesvolle vrouw in Hollywood was actrice Catherine Hepburn, die vier Oscars won, maar ze nooit ophaalde.

31 Oscars
Bij de eerste Oscars in 1928 werden 15 beeldjes uitgereikt, afgelopen nacht 31. De Oscars voor ondermeer ‘kunstzinnige productie’ en dansinstructie worden niet meer uitgereikt.

Weigeren
Marlon Brando weigerde in 1973 een Oscar, omdat hij het niet eens was met de manier waarop indianen in films worden uitgebeeld. Hij stuurde een ‘indiaan’ om een verklaring voor te lezen: Sacheen Littlefeather.

De vloek
Het winnen van de Oscar is ook een vloek. Winnaars lopen namelijk een grote kans dat hun huwelijk binnen korte tijd op de klippen zal lopen, zo is wetenschappelijk verantwoord vastgesteld. Actrices die met een gouden beeldje naar huis gingen, bleven daarna gemiddeld 4,3 jaar getrouwd, tegen 9,51 jaar voor genomineerde actrices die met lege handen bleven staan.

Winnende Walt
Recordhouder Oscars winnen is Walt Disney, die 28 gewone Oscars won en 6 speciale Oscars ontving voor zijn oeuvre.

Reagan ondersteboven
De Oscars van 1947 werden gepresenteerd door niemand minder dan de latere president Ronald Reagan. De uitreikingen werden geplaagd door technische problemen en versprekingen van Reagan. Het publiek barstte in lachen uit toen Reagan de woorden sprak ‘dit is de inspiratie voor onze toekomst’ terwijl een film ondersteboven werd geprojecteerd.


De Mexicaanse Oscar

Oscar bestaat echt. De Mexicaanse regisseur Emilio Fernández (zie foto) stond model voor het beeldje van de naakte ridder. Fernández woonde in ballingschap in de Verenigde Staten.