Werk zit tussen de oren


Wetenschap is pas echt interessant als je het in het dagelijks leven kunt toepassen. Nu is er een boek om je baas mee om de oren te slaan.

Maar weinig schrijvers en uitgevers durven het aan: een echt interessant managementboek op de markt brengen. Liever pusht men het zoveelste nietszeggende werkje over ‘flow ‘ of ‘persoonlijke effectiviteit’.

Waarom Feedback Niet Werkt van Charles Jacobs is een uitzondering. Dit boek gebruikt hersenonderzoek als basis voor advies hoe je het beste kunt presteren op je werk. De schrijver is een bekende boardroom consultant die na zijn pensionering twee jaar lang alle wetenschappelijke rapporten over hersenonderzoek doorploegde, op zoek naar kennis die je dagelijks op je werk kunt gebruiken.

Jacobs

Het boek gaat bijvoorbeeld over het negeren van ‘dissonante informatie’. Dat is een trucje dat het menselijk brein gebruikt om een vaststaand idee te bevestigen. Duitse generaals dachten in de Tweede Wereldoorlog dat de invasie van de geallieerden bij Calais zou plaatsvinden. Dus stelden ze daar hun troepen op. Zelfs toen duidelijk werd dat de echte invasie plaatsvond in Normandië, bleven ze vasthouden aan hun strategie.

Dankzij onderzoek weten we nu dat de generaals last hadden van ingesleten neurale circuits in de hersens, zo schrijft Jacobs. Zijn recept om niet in dezelfde val te trappen, is om zo nu en dan tegenintuïtief te handelen. Verplaats je eens in de ander. Wat zou je doen als je een Amerikaanse generaal bent en je wilt Europa terugwinnen op de nazi’s?

Waarom Feedback Niet Werkt is een complex boek, zeker niet een makkelijk handboekje met drie tips die je morgen gelijk kunt toepassen en overmorgen weer vergeten bent. Wat het boek wel heel goed doet, is inzichtelijk maken hoe je eigen brein werkt. Als je je eigen denkpatronen leert begrijpen, kun je ze gebruiken om beter te werken, studeren of simpelweg te leven. Bestellen bij Bol.com kan hieronder.

Waarom feedback niet werkt
Waarom feedback niet werkt
Jacobs, Ch.S.