Wat zit er in je nugget?


Het is een heel nieuw onderzoeksveld. Eentje dat eerste, sensationele resultaten heeft opgeleverd. We hebben het over kip nuggets, een van de hoekstenen van de fast food wereld. Onderzoekers vonden deze krokante snack interessant genoeg om eens onder de microscoop te leggen.

Biologen van het University of Mississippi Medical Center kochten bij twee grote internationale ketens (laat ons raden: MacDonalds en KFC?) nuggets en analyseerden die met de modernste laboratoriumapparatuur om te zien wat er nu precies in zit.

Het antwoord is kip, maar niet precies zoals je zou verwachten. De inhoud van de eerste portie nuggets was 50 procent spierweefsel, zoals borst of poot. De andere helft bestond uit vel, botten, kraakbeen, pezen, zenuwen, vet en organen; oftewel de rest van de kip minus de kop. De tweede portie was slechts 40 procent spier en verder dezelfde mix.

De nuggets bevatten verder een grote hoeveelheid vet, suiker en zout. Zeker geen snack om geregeld te eten, zo schrijven de onderzoekers in het American Journal of Medicine. Ze adviseren consumenten om vooral eens te kijken naar de voedingswaarde van nuggets voor ze weer een portie kraakbeen en pezen in hun mond steken.