Wat maakt een voetballer goed?


Wetenschappers bestuderen voetballers om te ontdekken wat iemand tot Wesley Sneijder maakt. De resultaten tonen aan dat vaardigheid veel belangrijker is dan atletisch vermogen.

Terwijl de meeste fans onder de indruk zijn van wat hun voetbalhelden kunnen doen met een bal, weet eigenlijk niemand wat een Robin van Persie nu onderscheid van een gezellige amateurvoetballer. Hoewel een uitstekende fysieke conditie ongetwijfeld helpt, lijkt het onwaarschijnlijk dat alleen een intensieve lichamelijke training een gemiddelde kerel kan veranderen in een Ronaldo.

Slechts weinig spelers hebben het: de 16 vaardigheden die een voetballer tot een talent maken.
Slechts weinig spelers hebben het: de 16 vaardigheden die een voetballer tot een talent maken.

Aan de Universiteit van Queensland in Australië willen ze het nu wel eens weten. Dr Robbie Wilson denkt dat de vaardigheid van een speler de grootste rol speelt. De leden van de semi-professionele Universiteit van Queensland Football Club (UQFC) werden aangeworven als proefpersonen, en ze werden gevraagd om tegen elkaar concurreren in één-op-één voetbal tennis spelletjes. De atletische vermogens en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, komen ook zeer goed van pas in reguliere voetbalwedstrijden.

Uit deze tests komt naar voren dat er zestien verschillende taken zijn die een Wesley onderscheiden van een Jan-Kees. Daaronder balcontrole, flexibiliteit, precisie bij het passen en schotkracht. Uithoudingsvermogen en gespierdheid speelden eigenlijk geen grot rol bij het vermogen van een speler om de bal in het net te trappen. Het onderzoek moet in de loop van dit jaar zijn afgerond, dan komt het volledige rapport naar buiten over wat een voetballer goed maakt.

Beeld: © Diademimages | Dreamstime.com