Wat is nou eigenlijk jeuk?


Ik vraag me af: wat is nou eigenlijk jeuk? – Lenneke Kunst

Over jeuk weten we eigenlijk nog heel weinig. Medici noemen het pruritus, maar komen met hun verklaring ook niet verder dan een geprikkelde reactie van zenuwenuiteinden waarbij stoffen als histamine (onderdeel van ons immuunsysteem) en serotonine betrokken kunnen zijn. Het brein doet de rest en zorgt voor de bewustwording van een irritant, soms zelf gekmakend jeukend gevoel.

Jeuk kan ook worden veroorzaakt door suggestie of een blik op een mierennest.
Jeuk kan ook worden veroorzaakt door suggestie of een blik op een mierennest.

Het stollingsstofje dat muggen na een slok bloed inspuiten heeft als bijwerking jeuk. Ook kunnen sommige medicijnen jeuk veroorzaken.

Jeuk kan zo hinderlijk zijn dat het leidt tot slapeloosheid, depressie, agressie en zelfs suïcide-neigingen. Krabben tot het pijn doet, lijkt wat overdreven, maar het verlicht wel omdat de pijnprikkel voorkomt dat de jeukprikkel bij de hersenen aankomt.

Jeuk heeft een signaalfunctie; als het ergens jeukt, dan kan daar een insect lopen of iets anders aan de hand zijn wat aandacht vraagt. De eerste reactie is meestal krabben en dat helpt in de meeste gevallen als het iets onschuldigs betreft. Maar jeuk kan ook een uiting zijn van een huidaandoening, zoals eczeem en allergie, of zelfs ergere (huid)aandoeningen. En daar moet een arts naar kijken.

Jaarlijks melden zich ongeveer 5 op de 1.000 mensen bij een dermatoloog met jeukklachten. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Beste zelfdoe-tips van dermatologen tegen jeuk:

  • Gebruik een koelende crème
  • Douche met lauw water
  • Gebruik zeep met een lage PH-waarde
  • Spoel altijd goed af en gebruik na het drogen direct lotion
  • Draag losse kleding en zorg voor een koele omgeving
  • Op deze site van een dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam vind je meer informatie over jeuk en alle mogelijke oorzaken.

    Beeld: Allie’s Dad