Wat gebeurde voor de oerknal?


Laatst had ik een discussie over de oerknal. Mijn gesprekspartner zei dat het een leugen was. Hij kwam tot die conclusie omdat niemand weet waar de eerste deeltjes vandaan kwamen waarmee de oerknal ontstond. Hoe zit dat? – Jasper

Stephen Hawking, de ‘Einstein van deze tijd’, werd ooit gevraagd wat er vóór de oerknal was en hoe de energie van de oerknal was ontstaan. Zijn antwoord – gegeven op een universiteit – was dat de vragensteller een paar deuren verder moest lopen, naar de faculteit theologie. Daar konden ze hem misschien een goed antwoord geven.

De oerknal heeft bestaan. Maar wat er daarvoor gebeurde blijft speculeren.
De oerknal heeft bestaan. Maar wat er daarvoor gebeurde blijft speculeren.

Wat er voor de oerknal bestond, is een pittig vraagstuk waar veel wetenschappers hun tanden al op hebben stukgebeten. Sommige, zoals in dit geval Hawking, geven er liever helemaal geen antwoord op, omdat er geen eenduidig antwoord is. Een van de meest gehoorde theorieën is dat tijd en ruimte voor de oerknal nog niet bestonden, omdat er immers nog geen materie was om tijd en ruimte aan af te meten. Iets kan dus niet vóór de oerknal zijn, omdat vóór een tijdsbegrip is.

Een andere theorie is dat tijd, ruimte, materie en energie al bestonden, in één oneindig dicht punt, de singulariteit. Toen dat punt met enorme kracht ‘explodeerde’, ontstond het heelal zoals we dat nu kennen.

De discussie die jij had ging over deeltjes, die al of niet ontstaan zijn tijdens de big bang. Volgens de wetten van de kwantummechanica is het mogelijk dat deeltjes spontaan ontstaan; dat gebeurt geregeld in deeltjesversnellers. Het ontbreken van materie is dus geen ‘bewijs’ dat de big bang theorie niet klopt.

Astronomen nemen de oerknal nog steeds waar en kunnen de oorsprong van ons universum terugredeneren naar een moment, tussen de 13 en 14 miljard jaar geleden, dat alles op één punt begon. Alleen wat er op dat moment precies gebeurde en wat daarvoor was, is eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk.

Natuurkundige en Nobelprijswinnaar Steve Weinberg schreef een paar jaar geleden over de oorsprong van het universum dat hij een hekel heeft aan de uitleg dat alles ‘toevallig’ is ontstaan, maar dat hij tot nu toe geen betere verklaring heeft kunnen vinden en ook niet denkt te vinden.

Meer lezen?

The First Three Minutes
The First Three Minutes
Steven Weinberg