Wandelen vertraagt Alzheimer


Wie af en toe een wandeling maakt, kan langer plezier hebben van zijn grijze bovenkamer, en het vertraagt de ziekte van Alzheimer.

Uit het World Alzheimer Report 2010 blijkt dat het aantal dementerende Nederlanders binnen vier decennia zal verdubbelen tot een half miljoen. Een dagelijkse wandeling zou zo maar eens een belangrijke stap kunnen zijn in de genezing van deze ziekte, blijkt uit een nieuwe studie die gepresenteerd werd op de jaarlijkse bijeenkomst van Radiologic Society of North America (RSNA).

Wekelijks 8 km wandelen kan Alzheimer vertragen. Je kunt je afvragen hoelang deze dames er in hun tempo over doen?

Wetenschappers deden twintig jaar onderzoek onder 426 proefpersonen, waaronder 299 gezonde bejaarden, 44 mensen met de ziekte van Alzheimer, en 127 bejaarden met milde cognitieve problemen zoals geheugenverlies. Er werd in eerste instantie gekeken hoeveel (kilo)meters de bejaarden elke week te voet aflegden.

Tien jaar later werden de oudjes onder een hersenscan gelegd en werd er gekeken naar veranderingen in hun hersenvolume, want volgens de onderzoekers is het volume van het brein een indicatie voor zijn vitaliteit. Daarnaast werden de proefpersonen onderworpen aan een test die de cognitieve aftakeling over vijf jaar in kaart bracht.

De uitkomst was even overtuigend als hoopgevend. Zowel gezonde mensen als mensen met de ziekte van Alzheimer of andere cognitieve problemen zouden profiteren van een wandeling. Wandelen is natuurlijk geen medicijn, maar het zou de cognitieve achteruitgang aanzienlijk kunnen vertragen. Hoe meer beweging, hoe groter het breinvolume, luidt de conclusie.

De onderzoekers raden mensen met Alzheimer en cognitieve problemen aan om wekelijks 8 kilometer te wandelen. Gezonde volwassenen zouden elke week ongeveer 10 kilometer moeten afleggen om mentaal fit te blijven.

Zo blijkt maar weer: wandelen maakt je hoofd leeg, en houdt je brein gezond.

Bron: Radiological Society of North America, 29 november. Foto: Michael Cohen, Flickr