Waar staat OK voor?


Ik vraag me al een tijdje af waar de uitdrukking OK vandaan komt. Het is overduidelijk een afkorting, maar waarvoor? – Robin

Als je naar het antwoord zoekt op internet, vind je nogal wat onzinverhalen. Sommige sites beweren bijvoorbeeld dat het komt van de Franse uitdrukking aux cayes, oftewel ‘op de kades’. Deze kreet zou door Franse kapiteins in de VS zijn gebruikt als hun schip was gelost en door de Amerikanen zijn verbasterd tot de letters O en K. Kletskoek.

'Old Kinderhook', Martin van Buren was een zoon van Nederlandse ouders. Hij sprak vloeiend Nederlands.
OK komt uit de Verenigde Staten, heeft een Nederlands tintje en is in zwang geraakt in de 19e eeuw. In die tijd hadden Amerikaanse kranten de merkwaardige gewoonte om afkortingen in hun artikelen te gebruiken. Het was een vreemd soort lolligheid waarmee ze de krant wat minder moeilijk wilden maken.

Zo stond GT bijvoorbeeld voor Gone to Texas (vertrokken met achterlating van grote schulden). De merkwaardig gespelde afkorting KY was voor Know Use (waardeloos).

In dit rijtje hoort ook OK, of in krantentaal Oll’ Korrekt (alles in orde).

Van de gekke afkortingen overleefde alleen OK, waarschijnlijk omdat presidentskandidaat Martin van Buren de letters op het dak van zijn verkiezingskantoor liet verven. Van Buren was afkomstig uit de Nederlandse kolonie Kinderhook in New Jersey en droeg als bijnaam Old Kinderhook – ook OK dus.

Van Buren schopte het inderdaad tot president, wellicht dankzij de levensgrote OK op het dak. De letters waren echter ook vuur zijn tegenstanders , volgens hen stond het voor Out of Kash.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter