Waarom vluchtten oud top-nazi’s zoals Josef Mengele na de oorlog na Argentinië en niet naar andere landen ? – Niels
Omdat Argentinië ze met open armen ontving. Daar was in 1946 een zeer ambitieus heerschap aan de macht gekomen: Juan Perón. Deze militair zag dat Europa en Azië dankzij de oorlog in puin lagen en dat de Verenigde Staten en de Sovjet Unie vooral gericht waren op elkaar. Nu andere langen zwak waren, kon Argentinië sterk worden, zo redeneerde hij.

Sterk worden betekende dat het land een technologische voorsprong moest krijgen. Het toeval wilde dat veel wetenschappers en technici Duitsland moesten verlaten omdat ze daar een gevangenisstraf boven het hoofd hing vanwege hun rol in de oorlog. Zo kwamen nazi-vliegtuigontwerpers als Reimar Horten en Kurt Tank naar Argentinië om daar een straaljager te bouwen, de Pulqui. Ook atoomwetenschappers uit Duitsland maakten de oversteek om Perón te helpen bij het opzetten van een kerncentrale.
Perón wilde ook het leger versterken om van Argentinië een ‘derde macht’ in de wereld te maken, naast de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Verschillende SS’ers hielpen bij de taak om het Argentijnse leger ‘Duitser’ te laten worden: gedisciplineerd en slagvaardig.
Een andere groep Duitsers, met name hoge nazi’s en oorlogsmisdadigers was welkom in Argentinië omdat ze Perón betaalden voor een veilig onderkomen.
De plannen van Perón liepen uiteindelijk op niets uit. Vooral de Verenigde Staten en de Sovjet Unie ontwikkelden zich na de oorlog razendsnel tot supermachten. Ze bouwden vliegtuigen die sneller waren dan de Pulqui, die Perón onder meer aan Nederland had proberen te verkopen. de grootse plannen van Perón bleken te duur en zijn regime te corrupt.
Perón werd in 1955 verjaagd door een revolutie. Veel Duitsers gingen toen terug naar Europa, waar ze in sommige gevallen met open armen werden verwelkomd, of ze trokken verder de wereld in. De meest gezochte nazi’s hadden die mogelijkheid niet. Ze reisden in veel gevallen dieper Zuid Amerika in, naar landen als Brazilië en Uruguay. Eichmann werd ontvoerd door de Israëlische geheime dienst en in Jeruzalem berecht en geëxecuteerd.
Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.