Waarom cocaïne de wereld regeert


Geen enkele andere illegale drug heeft de wereld zo in zijn greep als cocaïne. In zijn boek The Candy Machine onderzoekt Tom Feiling waarom het witte poeder zo populair is en hoeveel geld er aan wordt verdiend.

Drugs zijn er al zo lang er mensen op aarde rondlopen. Ondanks wetten, grenzen, hoge prijzen en geweld zijn er altijd mensen die willen scoren, omdat ze aan legale genotsmiddelen niet genoeg hebben. Cocaïne staat daarbij al jaren eenzaam aan de top van meest lucratieve drugs ter wereld. Er is een internationale handel in het poeder waaraan per dag miljoenen worden verdiend.

Documentairemaker Tom Feiling woonde een jaar in Colombia en bracht deze handel in kaart. Daartoe sprak hij met tientallen gebruikers over wat cocaïne nu zo aantrekkelijk maakt. Feiling reisde de wereld rond, achter het witte poeder aan. Hij interviewde snelle reclamejongens in Londen, crackdealers in LA en rastamannen in Jamaica over de aantrekkingskracht van Fine Columbian.Dankzij de sprankelijke schrijfstijl van Feiling is het een zeer lezenswaardig boek geworden, misschien wel het eerste boek waarin de geheimen van cocaïne worden ontrafeld. De drug wordt noch gedemoniseerd, noch opgehemeld, maar feitelijk beschreven.

De documentairemaker toont bovendien aan dat politie en justitie in bepaalde opzichten net zo verslaafd zijn aan cocaïne als de eerste de beste junkie. Alleen zijn zij dol op het geld dat bange regeringen ter beschikking stellen voor anti-drug beleid. In veel grote steden is het vangen van dealers belangrijker dan het vangen van verkrachters.

Bestellen kan hieronder.

Candy Machine
Candy Machine
Tom Feiling
candy-machine