Vrouwen ruiken opwinding bij mannen


Mannen opgepast. De geur van je zweet vertelt een vrouw of je haar opwindend vindt of niet.

Een man en een vrouw gaan voor het eerst samen uit eten. Ze kijken elkaar diep in de ogen, maken grapjes en flirten. Oh, en hij produceert met zijn oksels een geur die haar vertelt dat hij er vanavond wel zin in heeft.

Opgewondenheid bij mannen is voor vrouwen te ruiken, concludeert dr. Denise Chen, assistent-professor in de psychologie aan de Rice University in Texas. Ze liet een groep mannen rondlopen met polyester kussentjes onder de oksels. De helft van de groep keek naar een interessante natuurfilm, de andere helft werd getrakteerd op een half uur lang erotiek.

oksel

Daarna werden de kussentjes te ruiken gegeven aan een groep van 19 vrouwen van in de twintig. De groep werd niet alleen geobserveerd, hun hersengolven werden gemeten. Chen ontdekte dat het deel van de vrouwenhersens dat met seksualiteit te maken heeft, bij de ‘sekskussentjes’ duidelijk meer activiteit vertoonde. De vrouwen hadden het zelf niet door, maar ze pikten de geur van mannelijke opgewonden op en werden er zelf door geprikkeld. Bij de ‘natuurfilmkussentjes’ bleef deze reactie uit.

De conclusie van Chen? Vrouwen ruiken opwinding bij mannen en raken daar zelf ook een beetje door van slag. Haar vervolgonderzoek wordt om te kijken of mannen en vrouwen onder invloed van de geuren hun gedrag gaan veranderen.

Foto: Vince42