Vragen die knagen zijn het leukst


Waar knagende vragenkomt het woord ‘borrel’ vandaan? Waarom zijn spijkerbroeken blauw? Journalist Bram Vermeer beantwoordde 14 jaar lang dit soort vragen.

Vermeer bestierde de rubriek Knagende Vragen in het weekblad Intermediair. Lezers stuurden vragen in waar ze al jaren mee rondliepen, andere lezers probeerden de vragen te beantwoorden. Vermeer hakte in slepende kwesties knopen door, modereerde, organiseerde experimenten en formuleerde antwoorden.

De leukste en meest opmerkelijke knagende vragen zijn nu gebundeld in een boek met dezelfde titel. Meer dan driehonderdvijftig bladzijden lang komen belangwekkende kwesties langs als ‘waarom is snot lekker?’ en ‘waarom blijven spinnen niet kleven in hun eigen web?’

Het is een typisch toiletboek geworden. Je kunt één vraag gedurende een bezoek aan het kleinste kamertje uitlezen. Heb je je boodschap gedaan en er gelijk iets bij geleerd. Want dat is de leuke kant aan dit boek: het verschaft altijd opmerkelijke nieuwe inzichten zonder een bittere pil te worden. Zo weten we nu waarom naar boven lopen op een stilstaande roltrap zo zwaar is (voor wie het ook wil weten, bladzijde 179 van het boek).

Bestellen kan hieronder.

Knagende vragen over alledaagse verschijnselen
Knagende vragen over alledaagse verschijnselen
Bram Vermeer