Volle blaas verlaagt impulsiviteit


Als je echt nodig moet, dan is het tijd om….. belangrijke beslissingen te maken, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Iedereen doet het. De een zit, de ander staat. Sommigen nemen een boekje mee, anderen spelen op hun iPhone of kletsen met hun buurman. Urineren, we doen het gemiddeld vier keer per dag. En net als honger, dorst en seksuele opwinding wil je de drang het liefst zo snel mogelijk bevredigen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat lichamelijke verlangens ervoor zorgen dat mensen ook op zoek gaan naar andere ongerelateerde beloningen: iemand die bijvoorbeeld enorme behoefte heeft aan seks, gaat zich sneller te buiten aan zakken chips of chocolade. Maar wat als hij zijn seksuele verlangen weet te onderdrukken? Gaat de drang om te snoepen dan ook weg?

Deze vraag bracht de psycholoog Mirjam Tuk van de Universiteit Twente op het idee om te onderzoeken of het ophouden van je blaas ook gegeneraliseerd kan worden naar andere domeinen.

Hoog nood? Nu is het tijd om beslissingen te maken.

In een experiment moesten proefpersonen ofwel vijf glazen water drinken, of vijf keer nippen van verschillende glazen water. Na veertig minuten – de tijd die het water nodig heeft om de blaas te bereiken – onderzochten de onderzoekers de mate van zelfcontrole van de proefpersonen. Zo kregen de proefpersonen acht keuzes voorgelegd: neem nu direct 16 euro mee naar huis, of wacht 35 dagen en dan ontvang je 30 euro. Degenen met een volle blaas kozen voor het laatste, meest verstandige voorstel. Gek genoeg heb je dus meer geduld bij hoge nood.

Moet je een wijs besluit nemen, zorg dan voor een volle blaas, luidt het advies.

Psychological Science. Foto: Onime, Dreamstime