Vissen slapen onder klamboe


Koraalrif-bewonende vissen slapen s´nachts in een soort cocon van slijm. Om te beschermen tegen vissenluizen, zo blijkt.

Sportduikers in tropische zeeën kennen het fenomeen al langer: felgekleurde papegaaienvissen en lipvissen die tegen het vallen van de avond een knus hoekje opzoeken tussen het koraal om te gaan slapen. Waarna zij zich binnen een uur helemaal inpakken in geleiachtig slijm dat zij uit hun mond brengen. Omdat in een oude studie werd gezien dat vissen die niet zo´n slijmcocon aanmaakten vaker door roofvissen werden gegeten dan vissen die zich wel inpakten, namen marien-biologen altijd aan dat de cocons beschermen tegen roofdieren.

Papegaaienvis in eigengemaakte cocon van slijm

Een voorbarige conclusie, blijkt nu. In de tropen, maar ook in de Noordzee, hebben vissen vaak last van pissebedachtige vissenluizen. De uit de kluiten gewassen luizen haken zich vast aan de huid van vissen, schrapen weefsel los en zuigen het bloed op.
Koraalrif-bewonende vissen laten overdag poetsvissen de vervelende luizen van hun huid plukken, en lip- en papegaaienvissen zijn geen uitzondering. Alleen, ´s nachts zijn de poetsvissen niet actief.

Alexandra Grutter en collega´s van de Australische Queensland-universiteit lieten kogelkop-papegaaienvissen in aparte aquaria zoals gebruikelijk slijmcoconnen voor de nacht maken. De onderzoekers voegden aan elk aquarium eenzelfde hoeveelheid hongerige Gnathia-luizen. Om middernacht haalden zij voorzichtig een deel van slapende vissen uit hun slijmcocon. De volgende ochtend bleken duidelijk meer van de vissen zonder cocon te zijn aangevallen door luizen, terwijl luizen in de bakken met onbeschermde vissen ook meer hadden gegeten.

De nachtelijke slijmcocons lijken dus te beschermen tegen huidparasieten. Net zoals mensen onder een klamboe tegen muggen slapen. Dat sommige van de proefvissen na het verwijderen van hun ´klamboe´, in de loop van de nacht een nieuwe maakten, versterkte de conclusie.

Bron: Biology Letters