Vingerlengte voorspelt empathie


De lengte van je wijsvinger en ringvinger voorspelt of je je goed in een ander kunt inleven, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Abertay Dundee in Schotland.

Heb je behoefte aan een luisterend oor van iemand die jouw emoties feilloos aanvoelt, kijk dan eerst naar de lengte van zijn vingers. Vingerlengte is namelijk een indicator voor iemands inlevingsvermogen, concluderen Schotse wetenschappers.

120 proefpersonen moesten een empathie vragenlijst invullen, waarmee cognitieve en affectieve empathie werd gemeten. Cognitieve empathie is het vermogen om gevoelens van anderen te lezen en begrijpen. En affectieve empathie is het vermogen om mee te voelen en begaan te zijn met een ander.

Toon mij uw vingers en ik zeg u wie u bent.

Er werd een verband gevonden tussen vingerlengte en affectieve empathie bij vrouwen. Vrouwen die konden meevoelen met een ander, hadden een relatief lange wijsvinger ten opzichte van hun ringvinger. Bij mannen werd er geen verband gevonden.

De verhouding tussen de lengte van je wijsvinger en ringvinger zegt volgens wetenschappers veel over je vrouwelijkheid of mannelijkheid. Hoe zat het ook alweer? In de baarmoeder ontwikkelen onze geslachtskenmerken en onze vingers zich ongeveer gelijktijdig. De hormonen die bepalen of we een mannelijk of vrouwelijk brein krijgen, hebben ook invloed op de vingergroei. Hoe meer testosteron, hoe langer je ringvinger; hoe meer oestrogenen, hoe langer je wijsvinger.

Zelf meten? Neem je rechterhand, want deze is het meest representatief. Meet de lengte van ringvinger en wijsvinger in mm nauwkeurig. Deel vervolgens de lengte van je wijsvinger door de lengte van je ringvinger: dit is je vingerratio. Vrouwen hebben meestal een ratio rond de 1, en mannen rond de 0,96.

Heb je een relatief lange wijsvinger (ratio > 1)?

Uit dit onderzoek is dus gebleken dat vrouwen met een relatief lange wijsvinger empathischer zijn, maar er was al eerder aangetoond dat ze zich over het algemeen ook gezelliger, emotioneler en zachtaardiger opstellen, en vaker werkzaam zijn in een ‘vrouwelijk’ beroep, zoals de administratie of zorg. Mannen met een relatief lange wijsvinger zouden vaker homoseksueel zijn, en sneller jaloers op een dominantere, mannelijke rivaal.

Heb je een relatief lange ringvinger (ratio < 1)?

Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen met een relatief lange ringvinger vaker te vinden zijn in ‘mannelijke’ banen, zoals de techniek en IT. Ze zouden dominanter zijn, en vaker lesbisch. Mannen met een relatief lange ringvinger zouden vaker werkzaam zijn in fysiek, zware beroepen. Ze zouden assertiever, agressiever en vruchtbaarder zijn, en vaker op zoek naar spanning en avontuur.

Bron: Personality and Individual Differences. Het vingerboek, auteur: John Manning. Foto: Thomas Oswald, Dreamstime