Vanacht schrikkelseconde


In de nacht van 30 juni op 1 juli zit een minuut met 61 seconden. Als compensatie voor ‘wiebelen’.

Normaal heeft een etmaal 86.400 seconden. Zo lang heeft de aarde nodig om precies één keer rond zijn as te draaien. Alleen is de aarde geen precisie-uurwerk. Onze planeet heeft te maken met de zwaartekracht van zon en maan en verstoringen in de atmosfeer. Daardoor ‘wiebelt’ onze planeet soms een beetje bij zijn tocht rond de zon.

Dat wiebelen heeft geen dramatische gevolgen, daarvoor is de beweging te klein. Toch loopt de aarde daardoor soms een seconde voor, dan weer een seconde achter op waar hij eigenlijk moet zijn. En dan klopt onze tijd niet meer. Vandaar dat eens in de paar jaar een schrikkelseconde wordt toegepast om de aarde weer gelijk te laten lopen.

Vannacht is het weer tijd voor een extra seconde, heeft de International Earth Rotation Service – de organisatie die deze zaken bijhoudt – besloten. We lopen namelijk 0,9 seconde voor. Dus wordt bij deze dag een seconde opgeteld. Daar merken de meeste mensen weinig van. Met name de 400 atoomklokken in de wereld moeten worden aangepast. Daarvan wordt de tijd op internet ook afgeleid, zodat de enige plek waar je het goed waar kunt nemen de klok van je (online) computer zal zijn.

Follow Faqtman on Twitter