Thee is prima belegging


Wat Fransen hebben met wijn en Belgen met bier, dat hebben Chinezen met hun cha. En net als bij wijn kun je er prima in beleggen, het wordt alleen maar meer waard.

Chinezen consumeren enorme hoeveelheden van de groene of geelbruine volksdrank en hebben er een hele cultuur omheen gebouwd. Vaak komt hun kopje troost gewoon uit de supermarkt, maar bij speciale gelegenheden staat er bijzondere thee op tafel.

Zo ziet pu-er eruit als het net uit de fabriek komt.
De betere restaurants hebben zelfs een theemenu om uit te kiezen, alsof je om de wijnkaart vraagt. Een van de meest beroemde theesoorten is de milde en donkere pu-er, dat volgens de Chinezen zelfs allerlei medicinale eigenschappen heeft.

Net als sommige wijn wordt de betere pu-er nog lekkerder (en dus duurder) naarmate hij ouder is. Pu-er die in de jaren tachtig werd geoogst, is in bepaalde gevallen nu pas op dronk en peperduur. Dat betekent uiteraard dat je er in kunt beleggen. Thee uit de tijd van Don Johnson, Duran Duran en big hair kost per 250 gram rond de 2000 euro, bij een investering toentertijd van een paar gulden.

Maar ook jongere pu-er laat al goede beleggingsresultaten zien. Thee die in 2002 voor 6 Singapore dollar (€ 2,80) over de toonbank ging is nu al rond de S$ 70 (€ 32) waard, een rendement van bijna 50 procent per jaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer Chinezen in thee gaan beleggen. Vooral in Taiwan en Singapore is het populair om geld te steken in pu-er met het oog er in de toekomst op te verdienen.

De vooruitzichten voor beleggers zijn dan ook goed. Pu-er is afkomstig uit een gelijknamige valei in de Chinese provincie Yunnan. Vergelijkbare thee van buiten het gebied mag niet zo heten. Vergelijk het met de ijzersterke soortnaam champagne, dat ook uit een afgebakend gebied komt. Alle pu-er die wordt verkocht in Taiwan, Singapore, China en andere landen, moet dus op die ene plek worden verbouwd.

Singapore, centrum van internationale theehandel.
Investeren is pu-er is eenvoudig: je moet het kopen. Ook gespecialiseerde winkels in Nederland verkopen de thee, of kunnen het bestellen. Maar niet alle pu-er is geschikt om te bewaren. Deze theesoort wordt in tien kwaliteitsklassen verkocht en alleen de drie beste klassen worden beter met de jaren. De thee in deze kwaliteitsklassen is geperst in zwarte ronde schijven en is voorzien van een officieel certificaat , de piau.

Dan begint het grote wachten. Hoe lang? Je kunt al na een paar jaar verkopen op het moment dat de prijzen hoog zijn. Het beste rendement behaal je volgens de specialisten na een jaar of 15, als de smaak van de thee nog fris is. Daarna proef je steeds meer ‘herfsttonen’. Er zijn, opnieuw net als bij wijn, liefhebbers die daar extatisch van worden en een klein kapitaal neertellen voor pu-er die een halve eeuw heeft kunnen rijpen. Verkopen doe je de pu-er bij een goede theehandel in een stad met een grote Chinese gemeenschap. In Taiwan en Singapore is er zelfs een levendige handel via internet. Maar ook een stad als Londen kent tegenwoordig genoeg liefhebbers, zodat zich daar een markt aan het ontwikkelen is.

Follow Faqtman on Twitter