Sorry voor de crisis


Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gaat zich niet verontschuldigen voor fouten die hij zou hebben gemaakt tijdens de kredietcrisis, zei hij gisteren. Één bankier heeft al sorry gezegd in Nederland. Waarom volgen er niet meer?


Als je je verontschuldigingen aanbiedt, dan beken je schuld en dat kan gevaarlijk zijn met het oog op rechtzaken. Financiële wetten zijn tegenwoordig streng, straks ga je nog de bak in.

Nu excuseren vooral mensen zich die niets te vrezen hebben, zoals Floris Deckers, de hoogste baas van Van Lanschot bankiers. Die heeft eigenlijk niets fout gedaan – hij verwijt zichzelf dat hij zijn collega’s niet heeft gewaarschuwd – dus hij hoeft niet bang te zijn voor de rechter.


In Groot Brittannië bood de staatsecretaris voor kinderzaken zijn excuses aan voor de crisis. De arme man heet ook nog Ed Balls. Hij deed dat namens het hele kabinet Brown, maar dat zo’n laag geplaatste persoon sorry zegt, geeft wel aan dat het niet van harte ging. Brown stond onder grote druk om een gebaar te maken. De Britse regering had de crisis niet zien aankomen, dus neem hun vooral niet kwalijk.


Publieke excuses zijn mode aan het worden. Waarschijnlijk vooral omdat het helpt. Uit onderzoek van Wharton Business School blijkt dat bedrijven die excuses maken voor bijvoorbeeld een slecht product, minder negatief worden gezien door klanten.


De man die kennis voor het maken van een atoombom van Pakistan naar Noord Korea smokkelde, huilde op de Pakistaanse televisie tranen met tuiten en zei sorry. Het werkte in zijn voordeel: hij werd daarna niet vervolgd voor deze potentieel desastreuze daad.


Een paar jaar geleden excuseerden de spelers van Tottenham Hotspurs zich. Niet omdat ze een wedstrijd hadden verloren, maar omdat ze zich niet hadden verontschuldigd bij de fans na afloop. Dat was dus een excuus om geen excuus. Ook zijn hielden hun baan maar spelen nog altijd als een natte krant.

Een publiek excuus zorgt er ook voor dat een zaak is afgedaan en dat je verder kunt met je leven en je loopbaan. Niemand kan de zaak met goed fatsoen nog oprakelen, je hebt toch sorry gezegd?

Justin Timberlake zei excuseer mij dat hij de borst van Janet Jackson had ontbloot en zijn carrière ging gewoon verder. Bill Clinton excuseerde zich voor zijn seksuele uitspattingen en hij bleef een van de populairste presidenten ooit. Máxima excuseerde haar vaders junta-verleden en niemand heeft het er nog over.

Deze Faqt wordt vanmiddag om 14.30 uur uitgesproken op BNR. Luister iedere vrijdag naar de Faqt column