Rozen moeten weer ruiken


rozen

We hebben het over ‘rozengeur en maneschijn’ als we willen uitdrukken dat iets romantisch is. Maar uitgerekend die rozengeur is aan het verdwijnen. Dankzij veredeling van rozen om ze mooier voor het oog te maken, is de geur veel minder geworden. Het is geen nieuwe ontwikkeling, rozen worden al 2000 jaar ‘verbeterd’ door de mens.

Een team van biologen van de Université de Lyon (Frankrijk) heeft enkele oersoorten rozen onderzocht om te ontdekken waarom die veel meer geur afgeven dan moderne soorten. Ze ontdekten dat rozen hun geur geven door chemische verbindingen die monoterpenen worden genoemd. Die reageren met eiwitten in de rozenblaadjes om de typische rozengeur te ontwikkelen. Een van de belangrijkste monoterpenen is geraniol, een stof die ook in basilicum en geraniums zit.

Juist deze stof is steeds minder aanwezig. Dat komt omdat het gen RhNUDX1, dat voor de aanmaak van monoterpenen verantwoordelijk is, in moderne rozen 8000 keer minder actief is dan in oudere soorten. Dat verklaart de afgenomen rozengeur. De Fransen willen gaan proberen om dit gen via genetische manipulatie weer terug te brengen in de huidige generatie rozen. Pas dan zullen mensen weer echt weten hoe deze bloemen ruiken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science.