Ratten leerden verstoppertje en ze vinden het prachtig


Een team van wetenschappers en een team van ratten hebben een paar weken in het laboratorium samen verstoppertje gespeeld. De ratten vonden het zó leuk dat ze er letterlijk van gingen giechelen en in de lucht sprongen van plezier.

De zes ratten leerden zich verstoppen doordat ze in een kamer werden gezet met goede verstopplekken, gemaakt van verschillende dozen. Ze mochten eerst een beetje aan de ruimte wennen. Daarna leerden de knaagdieren dat als het spel begon en zij in een gesloten doos zaten, zij de zoekers waren. Als ze in een open doos zaten, betekende dat dat ze zich moesten gaan verstoppen.

De ratten werden er steeds handiger in. Ze kregen door dat ondoorzichtige dozen de beste verstopplaatsen zijn. Ook begonnen ze met zoeken op plaatsen waar de mensen zich eerder hadden verstopt. Tijdens het leren werden ze beloond voor een succesvolle vondst met geknuffel en kietelen.

De ratten bleken niet alleen daardoor gemotiveerd, maar ook door de lol van het spel zelf. Ze maakten sprongetjes en gingen zelfs hoog ‘giechelen‘. Als je je afvraagt waarom je nog nooit een rat hebt horen lachen: het is zo’n hoog geluid dat er wetenschappelijke apparatuur nodig is om het te registreren.

Nog een teken dat de ratten het naar hun zin hadden, was dat ze vaak wegrenden om zich opnieuw te verstoppen nadat er met ze gespeeld was. Net als kinderen wilden ze steeds weer opnieuw spelen.

De lol voor de onderzoekers om verstoppertje te spelen met ratten, is dat ze hersenonderzoek konden doen. Ze konden de signalen in het brein van de ratten opmeten en onderzoeken hoe de hersenen nieuwe dingen leren. Ook zeggen de nieuwe gegevens iets over het belang van spel bij iets nieuws leren.