Queen heeft 5753 opvolgers


Koningin Elisabeth hoeft niet bang te zijn dat er geen opvolgers voor haar zijn. Bijna 6000 mensen lopen zich warm.

Wie volgt koningin Elisabeth van Groot-Brittannië op? Terwijl Nederland een troonswisseling viert, is de vraag actueler dan ooit. De Queen is al 87, dus ergens de komende jaren zal ze er vrijwillig mee ophouden of sterven in het harnas.

Wie wordt dan het staatshoofd? Prince Charles heeft de beste papieren, maar er zijn ook Britten die vinden dat zijn zoon William het gelijk moet overnemen.

Zelfs als deze twee heren er geen trek in hebben (of onverhoopt niet meer in leven zijn) dan is de lijst met mogelijke troonopvolgers nog lang niet uitgeput. Elisabeth heeft namelijk 5753 opvolgers, zo berekende een Britse genealoog (stamboomkenner).

Dat komt omdat Groot-Brittannië een veel breder begrip ‘opvolger’ kent dan de Nederlandse monarchie. Iedereen die een afstammeling is van Sofia von Hannover (1668-1705) komt in aanmerking om op de Britse troon te komen. Haar broer was koning van Groot-Brittannië.

Doordat leden adellijke families vaak met elkaar trouwden, is zo ongeveer iedereen met blauw bloed een afstammeling van Sofia. Zo ook onze eigen koninklijke familie, Beatrix staat op plaats 1160 om Elisabeth op te volgen. Ook de Noorse en Zweedse koninklijke families komen in aanmerking. Maar ook ‘gewone’ Europeanen met een klein beetje adel in de stamboom staan op de lijst. Zo is er een familie Zuidema op de lijst te vinden vanaf plaats 1602 en ook de familie Van der Byl heeft recht op de troon als alle 2923 anderen op de lijst geen trek hebben.