‘Polar Vortex’ glijdt uit, extreme kou in VS


Een bijzonder patroon in de jetstream dicteert extreem koud weer in de Noord-Amerika. Het koudefront heeft nu al ‘sunshine state’ Florida bereikt.

Het verschil met het weer in Europa maakt het nog opmerkelijker. Hier worden extreem hoge temperaturen gemeten voor de tijd van het jaar. 6 januari 2014 brak het Nederlandse record met 13,3 graden Celsius.

Een verklaring voor de koude in de Verenigde Staten en Canada zijn de golfbewegingen in de jetstream, hoog in de lucht. Een lagedruksysteem dat ook wel de Polar Vortex wordt genoemd, is naar het zuiden verschoven en neemt zeer koude lucht mee. Vandaar dat de huidige weertoestand ook wel een ‘arctic outbreak’ wordt genoemd. Vanaf de pool staat koude lucht weinig in de weg om de zuidelijke staten van de VS te bereiken.

Volgens meteorologen kunnen wij in Europa geen Polar Vortex verwachten. Daarvoor heeft de milde Atlantische Oceaan te veel invloed. Als er een hogedrukgebied ligt boven Scandinavi√ę, dan kunnen we vooral droge koude uit Rusland verwachten.

Het koude weer in Noord-Amerika heeft wel te maken met de warme winter hier. De lage luchtdruk boven de Atlantische Oceaan zorgt in Europa voor stormen uit het zuidwesten.