Persoonlijkheid op 30ste compleet


Je bent met 18 stemgerechtigd, met 21 volwassen. Maar pas op je dertigste is je persoonlijkheid compleet.

Je hele kindertijd en puberteit ben je bezig met ervaringen opdoen, mensen leren kennen en indrukken verwerken. Daarmee bouw je langzaam je persoonlijkheid op. Dat gaat door terwijl je volgens de wet al volwassen bent. Pas op je dertigste heb je de persoonlijkheid die je leven zal bepalen.

Dat ontdekten psychologen van de universiteiten van M√ľnster, Mainz en Leipzig in Duitsland. Opmerkelijk: pas na je zeventigste kan je persoonlijkheid weer grote veranderingen ondergaan. Ze baseren hun conclusie op een groot onderzoek onder 15.000 Duitsers. Deze proefpersonen worden decennia lang gevolgd om te zien hoe ze zich ontwikkelen.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat mensen hun huwelijk, de geboorte van een kind en de laatste werkdag als bepalende momenten in hun leven zien.

De proefpersonen worden ieder jaar getest op emotionele stabiliteit, gedrag in gezelschap, openheid om nieuwe ervaringen op te doen, verdraagzaamheid en geweten. Na hun dertigste vertonen mensen op deze test ieder jaar min of meer dezelfde scores. Pas als ze met pensioen gaan, reageren ze soms weer heel anders.

Follow Faqtman on Twitter