Parkietenplaag straks voorbij?


Je kunt ze in menig Nederlands park horen kwetteren, parkieten. Maar hoe lang nog? Inteelt ligt op de loer. Biologen van de universiteit Pablo de Olavide in Sevilla (Spanje) hebben de genetische achtergrond van deze tropische vogels in Europa en de Verenigde Staten vastgesteld en vergeleken met het DNA van parkieten in Zuid-Amerika.

Wat blijkt? De parkieten in zowel Europa als de VS zijn de nazaten van een zeer klein groepje parkieten dat waarschijnlijk in de jaren zestig is ontsnapt, de genetische informatie van de noordelijke parkieten is vrijwel identiek en komt overeen met een parkietenpopulatie woonachtig rond het drielandenpunt Uruguay, Argentiniƫ en Braziliƫ.

Daar zijn waarschijnlijk ooit parkieten gevangen voor de export naar Europa en de VS. Toen een paar exemplaren de vrijheid kregen, zochten ze elkaar op en begonnen nageslacht te produceren. Het is opmerkelijk dat ze daarin zijn geslaagd, schrijven de biologen. Een van de succesfactoren bij de snelle uitbreiding van een groep is genetische diversificatie. Daarvan is bij de parkieten geen sprake.

Bovendien kan het identieke DNA ook de ondergang van de groep betekenen. Door inteelt worden parkieten zwakker, blijkt uit eerder onderzoek. Daardoor kunnen ze slechter tegen de kou en zou een strenge winter hele populaties uit kunnen roeien.

Het onderzoek staat in Molecular Ecology.