Opvoeden doe je zo!


ouder

Er zijn meer opvoedboeken verschenen dan dieetboeken, maar wat is nou eigenlijk een goede opvoeding?

Veel ouders weten dat je beter geen pedagogische tik kunt geven, en dat kinderen houden van rust en regelmaat. Maar wanneer ben je nou een goede ouder? De Amerikaanse professor Robbert Epstein deed er onderzoek naar onder 2000 ouders, en kwam tot verrassende conclusies. Hij stelde een top tien samen van de belangrijkste vaardigheden die bijdragen tot het grootbrengen van gezonde, gelukkige en succesvolle kinderen, in volgorde van belangrijkste tot minst belangrijke:

1. Liefde en affectie: Het is niet zo verwonderlijk dat deze bovenaan de lijst staat. Je steunt, accepteert en knuffelt je kind, en spendeert quality time met elkaar.

2. Stressbeheersing: Een verrassende uitkomst, omdat het je kind op een indirecte manier beïnvloedt. Het beheersen van je eigen stress is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Ouders die gestrest zijn, adviseert Epstein om meditatie- of ontspanningsoefeningen te doen.

3. Relationele vaardigheden: Ook een goede relatie hebben met de andere ouder is nuttiger dan kindgerichte opvoedtechnieken. Investeer dus in een goede relatie met je partner. Kinderen houden niet van conflicten, zeker niet tussen de mensen van wie ze het meest houden.

4. Autonomie en onafhankelijkheid: Je behandelt je kind met respect, en moedigt hem of haar aan zelfstandig te worden.

5. Onderwijs en leren: Je stimuleert de leergierigheid van je kind, en biedt het voldoende onderwijsmogelijkheden.

6. Verantwoordelijkheid: Je kunt je kind onderhouden, hebt een stabiel inkomen en een plan voor de toekomst.

7. Gedragsmanagement: Je beloont je kind als het dingen goed doet, en straft alleen als andere methoden niet werken.

8. Gezondheid: Je hebt zelf een gezonde levensstijl, zoals regelmatige beweging en een gezonde voeding, en stimuleert dit ook bij je kind.

9. Spiritualiteit: Je besteedt aandacht aan spirituele en religieuze zaken.

10. Veiligheid: Voor veel ouders heeft bescherming en veiligheid van hun kind de hoogste prioriteit. Maar dit heeft ook een keerzijde. Overmatige bezorgdheid maakt kinderen angstig en minder gelukkig. Want als papa of mama bang is, moet ik ook bang zijn. Balans is hier het sleutelwoord: je houdt een oogje in het zeil, maar laat je kind ook vrij.

Wil je weten of je een goede opvoeder bent? Doe dan mee aan Robbert Epstein’s opvoedtest

Bron:Scientific American Mind, november/december 2010. Foto: Monika Adamczyk, Dreamstime