Ook incidentele blowers worden eerder psychotisch


Jongeren die blowen lopen een twee keer zo groot risico op psychotische symptomen, zoals paranoia en hallucinaties.

Naar het effect van cannabis wordt veel onderzoek gedaan. Zo blijkt cannabis een effectief middel tegen pijn, kun je beter niet blowen als je XTC hebt geslikt, en gaan vrouwtjesratten zich mannelijker gedragen nadat ze zijn blootgesteld aan dit genotsmiddel.

En uit een grootschalig internationaal onderzoek naar het gebruik van deze softdrugs blijkt nu (wederom?) dat cannabisgebruik kan leiden tot psychoses. De cijfers liegen er niet om.

Gebruik van cannabis kan leiden tot hallucinaties

Een team van internationale onderzoekers volgden bijna 2000 Duitse jongeren gedurende tien jaar. Jongeren die op de middelbare school cannabis consumeerden hadden op hun 25ste een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van psychotische symptomen. En dit waren niet alleen de verstokte blowers, want degenen die tussen hun 18de en 21ste slechts vijf keer een blowtje hadden gerookt werden al onder de cannabis gebruikers geschaard. ‘Deze follow-up studie laat zien dat incidenteel blowen het risico op psychotische ervaringen al kan vergroten,’ concludeert psycholoog Rebecca Kuepper.

Volgens de onderzoekers is THC waarschijnlijk de boosdoener. Dit psychoactieve stofje zou het brein vatbaar maken voor psychose. Uit het onderzoek bleek verder dat psychotische episodes volgden op gebruik van cannabis, en niet andersom. Daarmee verwerpen de onderzoekers het argument dat een jointje zelfmedicatie zou zijn voor mensen die vatbaar zijn voor psychose.

Steeds meer jongeren raken verslaafd aan cannabis; alle voorlichtingscampagnes ten spijt. Zal dit onderzoeksresultaat daar verandering in brengen?

Bron: Telegraph UK. Foto: Aforero, Flickr