Nieuws kan trauma veroorzaken


Wie is zwaarder getraumatiseerd, iemand die een aanslag meemaakt, of iemand die nieuws over de aanslag ziet? Het antwoord, volgens een studie van de University of California Irvine, is degene die veel nieuws tot zich neemt over de aanslag. Onderzoekers van deze universiteit namen de bomaanslag bij de marathon van Boston als studie-onderwerp en kwamen tot verrassende conclusies.

Ze ondervroegen 4675 Amerikanen vanaf de aanslag op 15 april. Daaronder mensen die de aanslag van redelijk dichtbij hadden meegemaakt en mensen die honderden kilometers verderop wonen en de aanslag alleen op televisie en internet hebben gezien.

Mensen die de aanslag zelf hebben meegemaakt of iemand kennen die daar gewond is geraakt, hadden veel stress direct na de gebeurtenis. In de maanden daarna nam de stress snel af naar acceptabele niveaus. Anders was het bij mensen die veel over de aanslagen hoorden via de media. Vooral Amerikanen met een ‘hoge consumptie van nieuws’ bleken in de maanden daarna nog erg veel traumatische stress te vertonen.

Als stress golden dwangmatige gedachten en piekeren, flashbacks, een overdreven angst zelf het slachtoffer van een bom te worden en angst om aan de gebeurtenis te worden herinnerd. Hoe meer media er door een persoon werden geconsumeerd, hoe groter de kans dat één of meer van deze symptomen de kop op staken, zo staat in het vakblad PNAS.

Al sinds de aanslagen van 11 september bestaat het vermoeden dat je via nieuws getraumatiseerd kan raken. Alleen was dat fenomeen toen niet goed onderzocht. Het ‘wachten’ was op een nieuwe aanslag.