Nieuw genre: de preconstructie


Nederland wordt wereldkampioen voetbal. Schrijver Patrick Bernhart weet het zo zeker, dat hij er een boek over schreef alsof het al zo ver is: 2010, Zo werden wij Wereldkampioen.

Eerst denk je hè, wat is dat voor gekke titel? En onmiddellijk begin je te bladeren en kun je het boek niet meer wegleggen. ‘2010…’ is een reconstructie van iets dat nog moet gebeuren, namelijk het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika. Voor zover wij konden nagaan, is het voor het eerst dat zo’n preconstructie (redactie Dikke van Dale, letten jullie op? Nieuw woord!) is gemaakt. Goed nieuws, Nederland wordt in het laatste hoofdstuk kampioen.

Eindelijk Oranje wereldkampioen?
Eindelijk Oranje wereldkampioen?

Uitgeverij Carrera durft wel, om een boek uit te geven dat een dergelijke voorspelling doet. Maar het is niet zo gek dat ze het groene licht gaven aan de tot nu toe totaal onbekende schrijver Patrick Bernhart. Hij weet zeer aannemelijk te ‘preconstrueren’ hoe het Nederlands elftal het geweldig doet tijdens het toernooi.

Bovendien is één van de voorspellingen van Bernhart al uitgekomen: hij schrijft (het boek is afgelopen maand al gedrukt) dat Wesley Sneijder en Arjen Robben pas laat met hun voorbereiding op het WK kunnen (of is het konden) beginnen omdat ze de finale van de Champions’ League moeten spelen.

Bovendien verbaast het boek met details en de bijna wetenschappelijke precisie waarmee het voetbal en alles er om heen wordt beschreven. Het gaat niet alleen over de spelers, maar ook over de stemming in Nederland, commentatoren als Bert Maalderink en Hugo Borst en zelfs koningin Beatrix.

Daarom is dit wonderlijke boek een aanrader. Al was het alleen maar omdat het zo spannend is geschreven, dat je zelf ook gelooft dat het kampioenschap inderdaad onder handbereik ligt. Oh, en het kost maar een tientje.

We gaan niet verklappen wat de finale is, maar dat Oranje de Duitsers in de halve finale vloert (net als in 1988) mogen we vast wel vertellen. Bestellen kan hieronder.

2010: Zo werden wij wereldkampioen
2010: Zo werden wij wereldkampioen
Patrick Bernhart