Meren op Mars


Spectaculaire satellietbeelden van Mars. Op de Rode Planeet waren ooit meren en zelfs rivieren.

De beelden zijn van het Imperial College London, dat heeft vastgesteld dat er ongeveer 3 miljard jaar geleden, meren waren op Mars. Deze enorme plassen van gesmolten ijs waren ongeveer twintig kilometer breed en lagen langs de evenaar.

Dat Mars ooit warm en nat was, wisten we al. Maar deze beelden van de NASA Mars Reconnaissance Orbiter laten zien hoe veel water er wel niet was.

meren op Mars

De onderzoekers maakten gebruik van de beelden van Mars voor een analyse van depressies rond Ares Vallis, dat is een kloof van 2000 kilometer bij de evenaar van Mars. Daar zou het ijs door de warmte het eerst zijn gesmolten, waardoor meren zijn ontstaan. Omdat de atmosfeer van Mars kurkdroog was, verdampte het water van de meren en bleef alleen de bedding over.

meren op Mars 2

De onderzoekers ontdekten ook een reeks kleine kronkelige rivieren die de meren onderling verbonden. Deze rivieren (zie de witte pijlen op de foto) zijn gevormd door stromend water, en niet door ijs. De meren en rivieren zijn bewijs dat er leven op Mars mogelijk moet zijn geweest. Op een missie naar Mars zullen astronauten vrijwel zeker de oude waterpartijen bezoeken om mogelijke fossielen te verzamelen van kleine waterorganismes.

Foto: Nasa. Klik voor een vergroting.