Internetcriminaliteit op nummer 1


Als het in de verkiezingscampagnes gaat over veiligheid moet het ook meer gaan over internetcriminaliteit, die nu al goed is voor meer dan vijftig procent van alle criminaliteit, zegt trendwatcher Adjiedj Bakas.

‘De kans dat je via internet beroofd wordt is nu al groter dan de kans dat je op straat beroofd wordt. En je kan bij de politie niet eens aangifte doen’, aldus Bakas. Experts in de veiligheidsbranche weten dat internetcriminaliteit de afgelopen tien jaar enorm is toegenomen en de komende tijd explosief verder zal groeien. ‘Maar de burgers zijn er nauwelijks in geïnteresseerd. En politici ook niet. Dat leidt tot een verkeerde focus op veiligheid in de toekomst. De overheid investeert in het bestrijden van criminaliteit van gisteren en niet in criminaliteit van morgen.

Bakas verbaast zich over het gebrek aan belangstelling van de mensen in het land voor internetcriminaliteit. ‘De mensen maken zich eerder druk over straatroof dan over web-roof, terwijl web-roof veel sneller toeneemt dan straatroof. Doordat de burgers geen aandacht hebben voor web-roof, staat dit ook niet op de agenda van de campagnevoerende politici.’  Zowel burgers als politici schieten in de klassieke reflex van meer blauw op straat, maar er moet meer blauw op het net, zegt Bakas.

Het is moeilijk onderzoek doen op een virtuele crime scene.
Het is moeilijk onderzoek doen op een virtuele crime scene.

Bakas zegt: “De opsporingsapparaten van politie, justitie en inlichtingendiensten focussen nog steeds op fysieke criminaliteit. Daar wordt ook het meeste geld aan uitgegeven. Daar wordt de meeste menskracht op ingezet. Dat moet radicaal veranderen, als we een echt veiliger toekomst willen.” Bakas bepleit dat het nieuwe kabinet de geldstromen voor veiligheid drastisch herschikt. ”Wil je echt vooruitgang boeken, dan moet 50% van het huidige veiligheidsbudget van fysieke naar virtuele criminaliteit verschoven worden.”

Bakas noemt een actueel voorbeeld: ‘Het komt vaker voor dat social media worden gehackt, je profielen op Facebook, LinkedIn, Hyves etc. Zo’n hacker, vaak afkomstig uit Nigeria, stuurt dan berichten naar je vrienden in de trant van: Ik ben op reis en gerold, kan je me met spoed wat geld sturen naar bankrekening X? Nietsvermoedende vrienden maken dan geld over naar een Western Union rekening en foetsie is het geld.’

De eigenaar van het gehackte profiel gaat aangifte doen bij de politie, maar die kan dat niet in behandeling nemen. Er is immers wettelijk niets geregeld over deze vorm van criminaliteit. Zo gaan al miljarden verloren. Het duurt nog jaren voor er deugdelijke wetgeving en aanpak hiervan komt. Mensen moeten zich hier zeer van bewust zijn en hun social media voorzichtig gebruiken.