Iedereen kan een ‘Neus’ zijn


Als je denkt dat het vak als geurexpert maar voor enkelingen is weggelegd, heb je het mis. Het is vooral een kwestie van oefening, zeggen Franse onderzoekers.

We kunnen in onze gedachten een bekende melodie afspelen, en onze woonkamer ‘zien’. Maar kunnen we ons ook de geur van versgebakken brood inbeelden, op een niveau dat we het ook écht ruiken? Waarschijnlijk zullen de meesten van jullie dit niet kunnen. Mensen kunnen namelijk veel gemakkelijker een beeld of geluid voor de geest halen, dan een geur, beweren Franse onderzoekers. Parfumeurs en geurexperts (Neuzen) kunnen dit wel. Zij kunnen een geur ruiken, ook als deze er niet is.

Met een getrainde neus, hoef je nooit meer geurkaarsen of bloemen in je huis te zetten. Je kunt geuren immers ook ruiken als ze er niet zijn.

Onderzoekers vergeleken de hersenactiviteit van studenten van de school van Parfumerie in Versailles, met professionele parfumeurs (een zeldzame soort, waar er wereldwijd niet meer dan 500 van zijn). Onder de hersenscan kregen alle proefpersonen op een scherm woorden te zien van bepaalde geursubstanties, met de opdracht deze geur te ‘ruiken’.

In het brein van de experts werden dezelfde hersengebieden actief, die ook actief zijn tijdens het daadwerkelijk ruiken van een geur. De onderzoekers concluderen dat net als visuele en auditieve verbeelding, de verbeeling van een geur samenhangt met de activatie van bepaalde geurherinneringen in het brein. Bovendien zagen de onderzoekers dat dit cognitieve proces steeds efficienter verliep, naarmate de parfumeurs meer ervaring hadden. Dit wijst erop dat het hebben van een excellent reukvermogen geen aangeboren talent is, maar gewoon een kwestie is van oefening; een leuke tip voor studenten die niet weten wat voor studie ze willen gaan volgen.

Bron: Human Brain Mapping. Foto: Dennis Wong, Flickr