IBM wil terroristen vangen


Terroristen uit vliegtuigen houden blijft moeilijk. IBM denkt een methode te hebben gevonden die niet mis kan gaan.

De afgelopen weken heeft het computerbedrijf wereldwijd patenten aangevraagd voor een nieuw systeem dat terroristen uit een massa mensen moet plukken, bijvoorbeeld op een luchthaven. Bodyscanners of veiligheidsagenten komen er niet aan te pas, alles gebeurt gecomputeriseerd.

vliegveld

Het plan van IBM is om op luchthavens honderden camera’s en sensors op te hangen. Die worden verbonden aan een supercomputer die is getraind in het opsporen van afwijkend gedrag. De computer let via de camera’s op allerlei subtiele signalen, zoals versnelde ademhaling, de manier waarop mensen lopen, de omvang van hun pupillen en hun oogbewegingen. Is iemand bijzonder zenuwachtig, dan wijken die af.

Maar de computer kan ook inzoomen op spullen die iemand koopt in de tax-free, of zoeken naar mensen van een bepaalde leeftijd, ras, haarkleur of met bepaalde kleding aan. Camera’s leggen zelfs vast wat voor voedsel iemand op de luchthaven eet en of hij of zij vaak drinkt. Een infraroodcamera ziet of iemand warmer is dan 37 graden. Al die gegevens worden ge├»nterpreteerd door de computer. Is hier iemand met vliegangst, of hebben we te maken met een terrorist?

Deel van de patentaanvraag van IBM
Deel van de patentaanvraag van IBM

Naast het camerasysteem spelen sensors een belangrijk rol. Die snuffelen constant of er ergens op de luchthaven gevaarlijke chemicali├źn worden vervoerd. In combinatie met het camerasysteem kan de computer snel opsporen wie precies een explosief aan boord van een vliegtuig probeert te smokkelen.

Het belangrijkste onderdeel van het hele systeem is de krachtige computer (eigenlijk een netwerk van computers) die alle gegevens real time verwerkt. IBM heeft een ‘conclusie machine’ (inference engine) ontwikkeld die uit de enorme stroom data snel afwijkend gedrag kan plukken. Is iemand warm, met zeer actieve irissen en pikt de computer een hint van een gevaarlijke chemische stof rond hem op? Dan is de kans aanwezig dat het een terrorist is.

Vervolgens moeten echte veiligheidsagenten die persoon arresteren. Dat kan de computer (nog) niet.

Foto: ccgd