Hoe maak je een elektrische auto hoorbaar?


Elektrische auto’s lijken de toekomst te hebben, alleen maken ze bijna geen geluid. Fabrikanten willen daar wat aan doen.

Ze zijn namelijk bang dat auto’s die fluisterstil rijden onveiliger zijn; je hoort ze immers niet aankomen. Daar is overigens geen bewijs voor, de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration heeft een studie uitgebracht waaruit geen toename van het aantal ongelukken bij elektrische auto’s blijkt.

Toch gaan fabrikanten door met het zoeken naar het ‘perfecte’ autogeluid voor het elektrische tijdperk. Al was het maar om de Jeremy Clarksons van deze wereld gerust te stellen.

Voorlopig lijken er vier benaderingen.

De Prius maakt bijna geen geluid bij lage snelheden, maar is dat gevaarlijk? Foto: Toyota.

De nieuwe Nissan Leaf elektrische auto maakt een geluid dat het beste kan worden omschreven als ‘janken’, maar alleen tot 20 kilometer per uur. Vanaf die snelheid volstaat het geluid van banden, vindt Nissan. Het rubber op de weg maakt zo veel geluid, dat iedereen de auto aan hoort komen.

De Amerikanen denken daar anders over, waarschijnlijk vanwege de hoge vergoedingen die autofabrikanten daar moeten betalen aan slachtoffers van ongelukken. De nieuwe Chevrolet Volt serie produceert een elektronisch piepje dat één keer per seconde afgaat, zodat mensen weten dat de auto er aan komt. De piepjes zijn samen met de Amerikaanse blindenvereniging ontwikkeld.

Kia kiest voor een alternatieve oplossing. Hun nieuwe Optima Hybrid maakt met hulp van elektronica het geluid van een verbrandingsmotor, ook al rijdt de auto op de elektromotor.

Opmerkelijk is dat Toyota, het bedrijf dat tweederde van alle hybride auto’s ter wereld produceert, niet heeft besloten om extra geluid aan hun auto’s toe te voegen. Wie in de stad een Prius rijdt, maakt bijna net zo veel geluid als een fiets.

Voor wie dat niet genoeg is, heeft Lotus Engineering (jawel, van de auto’s) een oplossing bedacht, de HALOsonic Externe Electronic Sound Synthesis-system. Dit systeem, nu nog in de testfase, kan ieder motorgeluid produceren dat je wilt. Zo kun je zelfs een Prius straks laten klinken als een Ferrari.

Follow Faqtman on Twitter