Hoe dromen blinde mensen?


Hoe dromen blinde mensen eigenlijk, met beelden? – Sebastian

Blinde mensen kunnen gewoon dromen. Ze doen dit net zo vaak als mensen die normaal kunnen zien. De manier waarop zij hun droom beleven is alleen anders. Hoe lang iemand al blind is, bepaalt voor een groot gedeelte wat een blind persoon in zijn of haar droom ziet. Mensen die vanaf hun geboorte blind zijn, zien hun dromen heel anders dan mensen die dat niet zijn of op latere leeftijd slechtziend zijn geworden.

Het brailleschrift: een tastmedium, geen zichtmedium. Dromen van blinden zijn ook vaak voelbaar in andere zintuigen dan het zicht.
Mensen die vanaf hun geboorte blind zijn, kunnen zich geen visuele of kleurrijke voorstelling van iets maken. Blinden die op latere leeftijd blind zijn geworden, zijn wel in staat om visueel te dromen. Vanaf een leeftijd van vijf tot zeven jaar is het mogelijk om bepaalde dingen visueel te herinneren, maar die herinnering kan wel vervagen.

De mens droomt het meest tijdens de REM-­slaap. Deze fase van slapen komt ongeveer vijf tot zeven keer per nachtrust voor en duurt ongeveer twintig minuten. Bij ziende mensen worden dan veel oogbewegingen gemeten omdat ze zich iets visueel aan het voorstellen zijn.

Mensen die wakker worden tijdens hun REM-slaap kunnen zich meer van hun droom herinneren, dan wanneer zij in een andere slaapfase wakker worden.

Blinde mensen dromen ook in hun REM-slaap. Alleen is dit niet meetbaar aan hun oogactiviteit. Maar wel aan de hersenactiviteit. Blinden die al heel hun leven blind zijn ‘beleven’ hun dromen heel anders. Niet in beelden, maar vooral in geluiden. Bijvoorbeeld over gesprekken die zij hebben gevoerd of muziek die ze hebben geluisterd.

Blinden dromen vaak veel intenser. Dit komt omdat zij ook gebruik maken van zintuigen als tast, geur en smaak. Het kan dus zijn dat zij dromen over de geur van een appeltaart en het gevoel die zij daar bij krijgen. Zij beleven dus hun dromen op dezelfde manier als zij het dagelijkse leven beleven. met alle zintuigen, alleen zonder visuele voorstellingen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter