Hitler in Antarctica?


Begin volgend jaar komt de film Iron Sky uit, over de terugkeer van de nazi’s. De film bouwt voort op allerlei samenzweringstheorieën over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat is daarvan waar?

Tik maar een in ‘Hitler in Antarctica’ in op Google. Dan krijg je pagina na pagina te zien van mensen die geloven dat de Führer niet in Berlijn is gestorven, maar is gevlucht naar de Zuidpool. Allemaal beweren ze daar sluitend ‘bewijs’ voor te hebben. Waar komen deze verhalen vandaan?

Jan van Helsing
Jan van Helsing

In de jaren vijftig kwam de Duitse schrijver Jan van Helsing (er is later nog een film naar hem genoemd) met spectaculair nieuws. Adolf Hitler was niet dood, hij was gevlucht en leefde op een geheime basis op de Zuidpool. Vanuit deze basis, Neu-Schwabenland, maakten hij en andere gevluchte nazi’s uitstapjes per vliegende schotel.

Nog opmerkelijker was dat Van Helsing (die ook geloofde dat de aarde hol was) niet onmiddellijk werd uitgelachen door de hele wereld. Hij droeg namelijk geen flintertje bewijs aan voor zijn stelling. Het verhaal van Hitler in Antarctica werd desondanks door veel mensen geloofd en verschillende andere schrijvers werkten het thema verder uit. Veel Europanen waren niet overtuigd van Hitlers dood; de Führer was eerder in Argentinië gezien. Waarom dan niet de Zuidpool?

Inderdaad hebben de nazi’s voor de oorlog heel eventjes een basis gehad in Antarctica. Ze claimden – zoals heel veel landen – een stuk van het gebied en noemden dat Neu Schwabenland. En inderdaad, de Duitsers ontwikkelden tijdens de Tweede Wereldoorlog vreemde vliegtuigen, waaronder een soort vliegende schotels.

Het embleem van de Duitse expeditie naar de Zuidpool.
Het embleem van de Duitse expeditie naar de Zuidpool.

Maar de basis op de Zuidpool is al in 1939 ontruimd – er zit op die plaats nu een Indiaas poolstation – en de Duitse vliegende schotels hebben waarschijnlijk nooit gevlogen. Bovendien is Hitler in 1945 gestorven. Russische artsen hebben op de verkoolde resten van de dictator autopsie gepleegd en bevestigd dat het om hem ging. Dat verhaal is onlangs nog eens bevestigd door twee Duitse historici die het persoonlijk archief van Stalin over Hitler hebben onderzocht.

Maar zoals gewoonlijk is een mooi verhaal aantrekkelijker dan de saaie werkelijkheid. Dus geloven nog steeds mensen dat Van Helsing gelijk had. Zelfs de Russische krant Pravda berichtte in 2003 nog over de mogelijkheid van nazi’s op Antarctica. De Finse filmmakers van Energia Productions komen nu met een over the top versie van het boordje aap: de film Iron Sky. Die moet midden volgend jaar in de bioscopen draaien.