Het voorouder-effect


Sta je voor een intellectuele uitdaging, denk dan eerst vijf minuten aan je voorouders, blijkt uit een Oostenrijkse studie.

Het lijkt allemaal erg onwaarschijnlijk, maar wetenschappers hebben ontdekt dat vijf minuten denken aan je grootouders, overgrootouders en zelfs lang vergeten voorouders, je intellectuele vermogen een opkikker geeft.

Zit je te dubben op een moeilijk vraagstuk, denk dan eerst even terug aan je voorouders.

Het zogenaamde voorouder-effect dient als een reminder dat mensen die genetisch gelijk aan ons zijn, ogenschijnlijk onmogelijke obstakels hebben overwonnen. “Onze voorouders slaagden erin om een veelheid aan problemen te overwinnen, zoals ziekten, oorlogen, verlies van dierbaren of ernstige economische tegenslagen’, vertelt onderzoeker Dr. Peter Fischer van de Universiteit van Graz in Oostenrijk.“ Door aan hen te denken vergroten we ons identiteitsgevoel en zelfvertrouwen, en dat heeft een positieve invloed op onze intellectuele prestaties.

Om hun theorie te testen, moesten studenten gedurende vijf minuten aan ofwel hun 15de-eeuwse voorouders denken, ofwel aan een recent tripje naar het winkelcentrum. Direct daarna werd de studenten gevraagd hoeveel vertrouwen ze hadden in de tentamenweek. De proefpersonen die terugdachten aan voorgaande generaties hadden niet alleen meer vertrouwen in de naderende tentamens, ze scoorden ook hoger op een intelligentietest.

In eerder onderzoek was al aangetoond dat studenten beter presteren op een tentamen als ze van te voren aan professoren denken, en slechter scoren als ze eerst aan bouwvakkers of secretaresses denken.

Sta je voor een sollicitatiegesprek of moeilijk tentamen? denk dan eerst even aan mensen die jou inspireren vanwege hun intelligentie, vechtlust, of creativiteit.

Bron: European journal of social psychology. Foto: Photoeuphoria, Dreamstime