Het Kleine Huis op de Prairie was radio-actief


Met de dood van Patrick Swayze laait de discussie weer op over een nucleair ongeluk uit de jaren vijftig.

Er zijn weinig televisieseries zo bizar als Het Kleine Huis op de Prairie. De serie moest christelijke waarden uitstralen; niet voor niets zond de EO de avonturen van Laura Ingals jarenlang in Nederland uit.

In werkelijkheid was de set van Het Kleine Huis echter niet zo vroom. Melissa Gilbert, Laura Ingals in de serie, raakte tijdens het filmen in de puberteit. Dat paste niet bij het verhaal, dus werden haar borsten afgebonden. Pas toen haar biologische ontwikkeling en het verhaal synchroon liepen, mochten de strakke wikkels van haar lichaam.

Maar het meest rare aan de serie was toch wel de set waar alles werd opgenomen. De valei van Het Kleine Huis, in de buurt van Simi Valley, Californië, was radioactief besmet! Opmerkelijk veel leden van de crew kregen jaren na het einde van de serie kanker. De straling was afkomstig van een raketlaboratorium in de omgeving.

Patrick Swayze, die vlak bij de set woonde, is net ook overleden aan kanker. Of er verband bestaat tussen zijn dood en de set van Het Kleine Huis is echter niet bekend. Dat weerhoudt Amerikaanse media er niet van om over zijn jeugd in de Simi Valley te speculeren.

De acteurs van Het Kleine Huis waren na verloop van tijd helemaal klaar met het zwaar gristelijke karakter van de serie. Moeder Ingals en haar twee filmdochters probeerden na de serie van hun intens keurige imago af te komen, door opstandige vrouwen te spelen.

Maar van de straling op de set komt niemand meer af.

kleine huis